Seminar über Quantenfeldtheorie und Statistische Physik

Vortragstitel:"Generalised Global Symmetry, Plasma, Elasticity and Holograph"
    Datum: 13.03.2018, 16:15 - 17:45
    Kategorie: Fakultät für Physik und Astronomie, Seminar
    Ort:Hubland Süd, Geb. M1 , SE M1.03.020
    Veranstalter: Lehrstuhl für Theoretische Physik III
    Vortragender:Nick Poovutikul - Island University

In this talk, I will discuss recent developments in understanding the higher-form global symmetry in quantum field theories.
    In particular, will discuss the existence of 1-form global symmetry in electromagnetism in 3+1 dimensions and theory of elasticity in 2+1 dimensions. With this in mind, I will discuss how one can construct low energy effective theories of fluid coupled to dynamical electromagnetic field (magnetohydrodynamics) and to elastic medium (hydrodynamics with spontaneous broken translational symmetry) in such a way that the 1-form global symmetry is manifested.
    Moreover, by implementing this symmetry to holographic construction, we are able to find new ways to construct simple holographic duals of magnetohydrodynamics and theory with spontaneously broken translational symmetry.
    Various new features of these holographic theories and its low-energy excitations will also be discussed. This talk is based on two recent papers with Saso Grozdanov: 1707.04182 and 1801.03199.